Știri din piață: Condo-urile de lux sunt mai profitabile ca oricând

Știri din piață: Condo-urile de lux sunt mai profitabile ca oricând

Dacă sunteți interesați de piața condo-urilor de lux, probabil căutați o unitate care să ofere un confort superior și o frumusețe estetică – toate în mijlocul unui cartier vibrant. Proprietățile care se potrivesc cu această descriere nu sunt doar excelente spații locative, un trai comod și liniștit, ci și investiții cu profit de lungă durată. Însă acestea provin de obicei din taxe de întreținere și condo-uri mai mari decât media.

Condominiul în România

Condominiul este, la ora actuală, o atracție pentru bucureștenii cu dare de mână care doresc să investească în piața imobiliară cu posibilitatea de obținere a profitului pe termen lung. În sensul cel mai general, un condo este acel imobil format din una sau mai multe construcții, simuland caracterul unui duplex, însă rămânând similare doar ca grad de confort și lux. Un condo poate fi multietajat, indicând un grad superior de intimitate pentru proprietarii implicați în achiziții.

Ce reprezintă și cum se calculează taxele aferente unui condominiu?

Majoritatea proprietarilor sunt conștienți de faptul că taxele impuse de mententanța unui condo se îndreaptă către utilități, facilități și întreținerea clădirilor. Comisioanele vor reprezenta un procent din cheltuielile comune ale corporației contabile. În general, 32% din cheltuielile comune merg către utilități. A doua cheltuiala cea mai mare este legată de facilitățile comune, de 24% (o sală de gimnastică sau o spălătorie ar intra în această categorie). Un fond de rezervă, care se îndreaptă spre reparații majore, constituie 18%, în timp ce 15% sunt alocate contractelor de întreținere (care includ curățarea ferestrelor, asigurarea igienei etc.). Restul taxelor pentru un condo (10%) sunt repartizate între reparațiile minore, costurile administrative și plata personalului din incintă.

Astfel, se explică de ce taxele pot fi deosebit de ridicate pentru un penthouse pe unul dintre etajele superioare ale unei clădiri de lux.Vârsta unei clădiri, facilitățile pe care le oferă și nivelul de întreținere pe care îl necesită vor determina, în final, suma solicitată proprietarului. Într-un apartament de lux, materialele de înaltă calitate pot genera taxe mai mari. Dacă se adaugă o saună, o spălătorie sau un spațiu verde care necesită amenajare peisagistică, toate acestea vor solicita costuri mai mari de întreținere.

Șitotușiromânii văd doar profit într-un condominiu de lux

Unul dintre posibilele motive pentru aceste taxe de condominiu este gama de facilități oferite de clădire. O terasă pe acoperiș este cu adevărat un lux, dar nu impune taxe. Domenii cum ar fi sălile de fitness și saunele pot necesita mai mult timp pentru mententanță, în timp ce fațada clădirii este compusă în mare parte din sticlă. Desigur, proprietarii unui condominiu nu aleg astfel de proprietăți ținând cont de valoarea taxelor; în schimb, facilitățile atractive și spațiul semi-privat este un lux pe care cumpărătorii îl preferă.

Publica un comentariu