Cât de fierbinte a fost vara trecută pentru piața imobiliară a Capitalei?

Cât de fierbinte a fost vara trecută pentru piața imobiliară a Capitalei?

În conformitate cu evoluțiile din piața imobiliară a Capitalei, vânzările și prețurile la apartamentele de lux cu două și trei camere au continuat să se revigoreze în luna iulie. În ansamblu, creșterea pentru această lună a fost puternică, constând într-o premisă încurajatoare pentru agențiile imobiliare care au tranzacționat spații locative de un asemenea calibru. Acestea fiind spuse, numărul de noi oferte de pe piață a fost crescut, subliniind faptul că oferta de locuințe reprezintă o provocare continuă pentru industria real estate din orice sector.

Piața imobiliară din București în vara anului 2018

Vânzările au devenit tot mai puternice

Activitatea din piața imobiliară a crescut în luna precedentă, potrivit ultimelor statistici oficiale. Astfel, au fost raportate peste 3.000 de vânzări rezidențiale – cifră care reprezintă o creștere de 18,6% față de luna iulie a anului trecut – nominalizând vânzarea de apartamente cu patru camere, decomandate, confort lux în Sectorul 1. În timp ce creșterea vânzărilor a fost cu siguranță încurajatoare, nu a fost singurul semn că piața revine cu forțe proaspete în anul 2018. Prețul mediu de vânzare a fost cu aproape 5% mai mare decât în ​​luna iulie a anului 2017.

Cifrele s-au menținut la valori promițătoare și în următoarea lună. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețurile au crescut cu 6,6%. S-a remarcat, de asemenea, că prețul mediu de vânzare ajustat sezonier a fost cel mai ridicat din luna mai a anului 2017. Totuși, cumpărătorii nu au fost rezervați, procedând la achiziția în masă a apartamentelor de lux care promit un venit adițional din închirierea lor persoanelor de naționalitate străină atrase în România de marile corporații.

Oferta nu (mai) este o problemă

Simultan cu numeroasele evoluții pozitive din piață înregistrate în luna iulie, oferta de locuințe a generat, de asemenea, o creștere verticală. Pe o bază anuală, înregistrările noi au crescut cu 1,8%. Subiectul ofertei nu constiutie o noutate, însă. Într-o tendință continuă, mulți bucureșteni care întră în posesia apartamentelor de lux impun finisaje moderne încă din faza de construcție. Spre exemplu, o simplă statistică indică faptul că peste 55,8% dintre cumpărători au colaborat cu dezvoltatorul edificiului în vederea implementării unui design specific.

La evoluția segmentului imobiliar participă și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Reprezentanții acestuia au susținut, într-un comunicat lansat vara trecută, că: „Guvernul și candidații pentru viitoarele alegeri municipale trebuie să se concentreze asupra politicilor axate pe sporirea ofertei de locuințe și reducerea sarcinii fiscale anticipate reprezentate de impozitele pe transferul de teren, în provincie și în plus în Municipiul București”.

Cumparatorii revin în apartamentele de lux închiriate

În timp ce închirierea devine o practică extrem de profitabilă din perspectiva analiștilor de pe piața imobiliară, există motive care indică faptul că un potențial cumpărător poate fi avantajat și ca simplu proprietar al respectivului spațiu locativ. În urma unei încetiniri a pieței, care a început cu peste un an în urmă, iulie a marcat a doua lună consecutiv ca tranzacții și prețuri de vânzare care au înregistrat un ritm crescut.

Nu există nicio îndoială că planul de locuințe și schimbările în peisajul ipotecar au avut un impact asupra cumpărătorilor de apartamente de lux. Din fericire, se pare că mulți cumpărători care s-au oprit la efectuarea unei achiziții se întorc pe piață și aleg să aștepte momentul prielnic pentru vânzarea spațiului la un preț cu mult mai mare decât cel de achiziție. S-a observat o creștere a cererii în această vară, în măsura în care cumpărătorii recunosc că locuințele deținute reprezintă o investiție de calitate pe termen lung.

Evoluția pieței este gata să continue, sau cel puțin aceasta este ipoteza lansată de rezultatele înregistrate în piața imobiliară în plin sezon estival. Acestea fiind spuse, factorii de decizie ar trebui să se gândească la ce măsuri pot lua pentru a ajuta la abordarea problemei ofertei, în măsura în care Capitala este traversată anual de tot mai mulți turiști, studenți și angajați străini dornici să închirieze sau chiar să achiziționeze un apartament de lux într-un Sector select din București.

Publica un comentariu