Apartamentul a fost și este una dintre locuințele preferate de multe persoane din întreaga lume. Zona în care este amplasat, dimensiunea, compartimentarea, etajul și alte caracteristici asemănătoare sunt cele care oferă versatilitate acestui tip de proprietate și care îi face pe mulți români să aleagă să locuiască în el.

De-a lungul anilor, apartamentul a evoluat ținând pasul cu tendințele de pe piața imobiliară. Acest lucru reprezintă atât un avantaj, prin prisma mulțimii de opțiuni, cât și un dezavantaj cauzat de aceleași variante care îți pot îngreuna alegerea.

Dacă ai ales să te stabilești în București și dorești să cumperi sau să închiriezi un apartament pe termen lung, tipul acestuia va contribui destul de mult la confortul tău.

Articolul de mai jos îți prezintă cele mai importante criterii după care sunt împărțite apartamentele, astfel încât să faci alegerea care ți se potrivește, pentru că locuința este o investiție pe termen lung.

Tipuri de apartamente – principalele criterii de departajare

Tipuri de apartamente – criterii de alegere a unei locuințe în funcție de tipul acesteia

Sursa foto: romconsulting.ro

Apartamentul este una dintre cele mai versatile tipuri de locuință din mai multe motive. Unul dintre cele mai importante este varietatea de opțiuni și configurații pe care le ai la dispoziție atunci când vrei să închiriezi sau să cumperi unul. Iar dacă te tentează capitala, ai noroc, deoarece numărul de proprietăți imobiliare din București este suficient de mare și ofertant încât să găsești ceea ce cauți.

Dacă ai început deja căutările, iată care sunt cele mai importante criterii care să te ajute să departajezi tipurile de apartamente pentru a te apropia de viitoarea ta casă a visurilor:

  • numărul de camere;
  • gradul de confort;
  • vechimea apartamentului;
  • compartimentarea

Acestora li se adaugă alte aspecte precum zona, apropierea de diverse centre de interes și, bineînțeles, prețul. Toate criteriile sunt subiective, iar pentru a ajunge la ele, trebuie, de obicei, să treci prin primele.

Tipuri de apartamente după numărul de camere

Numărul de camere este primul criteriu după care se clasifică tipurile de apartament. Mai mult, și pentru tine probabil este primul lucru după care te ghidezi când te gândești să cumperi o locuință. Din acest punct de vedere, există:

  • Garsoniera, care este o locuință cu o singură cameră care este folosită ca living și dormitor. De asemenea, în funcție de gradul său de confort, poate avea bucătărie, baie, hol și chiar balcon. Ea are atât avantaje, precum costurile reduse de achiziție și întreținere, însă și dezavantaje. Unul dintre cele mai importante este lipsa spațiului pentru mai mult de o persoană.
  • Apartamentul tip studio. Derivat din garsonieră, acesta este o locuință cu o singură cameră mare care include și bucătăria, baia fiind singurul spațiu separat. Acest tip de apartament este, de obicei open-space, ceea ce îl face mai modern și puțin mai confortabil în comparație cu garsoniera. Cu toate acestea, el se pretează cuplurilor fără copii sau persoanelor singure.
  • Apartamentul cu două camere. Acest tip de apartament este unul dintre cele mai căutate, numărul lor fiind destul de mare, chiar și pe piața din București. În varianta clasică, el va avea un hol, un living, un dormitor, o bucătărie, o baie și un balcon.
  • Apartamentul cu trei camere. Următorul tip de apartament este de cel cu 3 camere, care este întâlnit în special în blocurile mai vechi. El este alcătuit dintr-unul sau două holuri, un living și două dormitoare, bucătărie, una sau două băi și cel puțin un balcon. Acesta este preferatul multor familii cu copii, fiind destul de confortabil.
  • Apartamentul cu patru camere. Acest tip de locuință poate avea cel mai mare grad de confort datorat spațiului, deoarece de cele mai multe ori are trei dormitoare, un living, două bai, unul sau două balcoane și chiar mai mult de un hol. La fel ca și cel de 3 camere, și acesta este întâlnit mai frecvent în blocurile vechi.
  • Penthouse-ul. Dintre toate tipurile de apartamente, acesta este cel mai spectaculos, semănând cu o casă. Situat, de cele mai multe ori, la ultimul etaj al unui bloc nou, poate avea două etaje, două sau trei dormitoare și un living, toate generoase ca spații și chiar terasă în locul balconului. Avantajele sale sunt luminozitatea, intimitatea și confortul sporit pe care le oferă.

Tipuri de apartamente după gradul de confort

Confortul este un aspect important în alegerea tipului de apartament pe care îl vei numi acasă, chiar și pentru perioade mai scurte de timp. Din acest punct de vedere, acest tip de locuință poate fi:

  • confort clasa 1, care este decomandat și are o suprafață mai mare, depășind, de obicei, 50 de metri pătrați;
  • confort clasa 2, care este un tip de apartament semidecomandat, are o suprafață mai mică, cea maximă fiind în jur de 50 de metri pătrați, având și bucătărie și baie mici ca dimensiuni;
  • confort clasa 3, care este un apartament a cărui suprafață nu depășește 50 de metri pătrați nu are balcon și hol, trecerea făcându-se dintr-o cameră în alta.

Pe lângă aceste clasificări, există și clasa de confort sporit sau lux. Apartamentele de acest tip sunt mai mari, având de obicei două sau trei camere, fiind decomandate, fiind construite cu două băi și chiar două balcoane. Acestea pot fi găsite atât în blocuri noi, dar și vechi.

Tipuri de apartament după vechime

Vechimea apartamentului contează destul de mult în alegerea viitoarei locuințe, astfel că aceste pot fi clasificate în:

  • apartamente aflate în blocuri vechi;
  • apartamente situate în blocuri noi;
  • apartamente în faza de construcție.

Fiecare dintre aceste tipuri de apartamente are avantajele sale, iar cele mai importante criterii după care poți alege proprietatea sunt:

  • cartierul în care se află blocul, astfel că cele mai multe blocuri vechi sunt în zone centrale;
  • prețul, de cele mai multe ori apartamentele vechi fiind mai ieftine decât cele noi;
  • posibilitatea de mutare imediată, care favorizează tot apartamentele mai vechi.

Însă și apartamentele noi au avantaje, unul dintre cele mai importante fiind că totul este la prima utilizare. De asemenea, acestea pot prezenta un grad de confort mai mare. Materialele din care sunt construite sunt mai performante din punct de vedere al izolării, atât pe timp de iarnă, cât și vara, ceea ce duce la costuri de întreținere mai scăzute. Mai mult, atunci când alegi o locuință în faza de construcție, poți alege finisajele, personalizând spațiile după cum dorești.

Pe lângă aceste aspecte, un alt criteriu important căruia trebuie să îi acorzi atenție în special când vrei să cumperi un apartament este compartimentarea.

Tipuri de apartament după compartimentare

Tipuri de apartamente – criterii de alegere a unei locuințe în funcție de tipul acesteia

Sursa foto: romconsulting.ro

La o primă vedere, în special într-o locuință nouă, nemobilată, compartimentarea poate părea un aspect de care să nu ții cont prea mult. Ce trebuie să știi când cumperi un apartament este că așezarea camerelor și intrarea dintr-una în alta este foarte importantă pentru confortul tuturor membrilor familiei, mai ales dacă sunteți mai mulți.

După compartimentare, apartamentele pot fi:

  • decomandate și semidecomandate;
  • nedecomandate

Dintre aceste tipuri de apartamente, primele oferă un grad de confort sporit. Însă și ele pot fi de mai multe feluri la rândul lor. În alegerea ta poți ține cont de numărul de persoane care vor locui în spațiul respectiv, precum și dacă lucrezi de acasă și ai nevoie de un loc dedicat.

Tipuri de apartamente decomandate

Tipul de apartament decomandat este preferatul multor familii, deoarece oferă confort și intimitate. Acesta are toate camerele separate, accesul către fiecare dintre ele fiind asigurat printr-unul sau mai multe holuri.

La rândul lor apartamentele decomandate poate fi împărțite în:

  • apartamente clasice, în care accesul la fiecare cameră se face printr-un singur hol;
  • apartamentele de tip loft, care sunt spațioase, au camere mari și balcoane generoase;
  • penthouse-uri, care sunt mai mari decât cele de tip loft, fiind adeseori situate pe două etaje.

Indiferent de tipul de apartament decomandat pentru care optezi, acestea au și prețurile cele mai ridicate datorită gradului de confort. De cele mai multe ori, acestea intră în clasa 1 sau lux.

Un alt tip de apartament decomandat este și cel open-space. Acesta este caracterizat de un spațiu mai mare în care sunt amenajate livingul și bucătăria. Totuși, el nu va oferi același grad de intimitate precum cel clasic.

După apartamentele decomandate urmează cele semidecomandate. Acestea sunt locuințe prevăzute cu două holuri, astfel:

  • primul este cel de la intrare, din care se face accesul către bucătărie și living, de obicei;
  • cel de-al doilea permite intrarea în dormitor și baie.

Între cele două holuri se află livingul, astfel că pentru a ajunge la baie și dormitor se va trece prin această cameră. Pentru a face un compromis, multe persoane aleg să cumpere apartamente de tip open space și închid bucătăria cu un perete de sticlă, astfel că din living se va intra direct în spațiul de gătit.

De cele mai multe ori, apartamentele semidecomandate sunt încadrate în clasa 2 de confort. Atunci când sunt mai mari și se pot reconfigura, acestea reprezintă o alternativă mai ieftină a celor decomandate.

Tipuri de apartamente nedecomandate

Ultimul tip de apartamente sunt cele nedecomandate sau stil vagon. Acestea sunt cele mai mici, având un singur hol. Din acesta se face intrarea în prima cameră, livingul, iar din el se intră în dormitor. Baia și bucătăria au accesul din holul de la intrare.

Din punct de vedere al confortului, acestea se încăperea adesea în clasă a 3-a. Multe persoane optează pentru apartamentele tip studio, care sunt mai moderne și mai spațioase.

Apartamentele nedecomandate pot fi o variantă pentru o chirie mai ieftină, mai ales dacă ești o persoană singură sau sunteți o familie fără copii.

Tipuri de apartamente și alegerea locuinței potrivite

Ce locuință alegi plecând de la tipurile de apartamente prezentate mai sus? Mai întâi de toate, trebuie să știi care este suma de care dispui sau dacă dorești să îl achiziționezi printr-un credit bancar. Din acest punct de vedere, este bine să știi că într-unele blocuri vechi, de exemplu, se poate să nu beneficiezi de finanțare, mai ales în capitală unde există destule clădiri cu risc seismic ridicat. Ceea ce te va duce la altă dilemă: cartierele din București în care ți-ai putea dori să locuiești pe termen lung.

Poți alege unul dintre sectoarele centrale sau unul dintre cele periferice, însă poți alege și cartiere noi aflate la marginea Bucureștiului. Cele mai importante aspecte din acest punct de vedere sunt centrele tale vitale de interes:

  • locul de muncă;
  • școala copilului sau copiilor, dacă ai;
  • parcuri;
  • spații comerciale;
  • locuri de relaxare.

Tipuri de apartamente – criterii de alegere a unei locuințe în funcție de tipul acesteia

Sursa foto: romconsulting.ro

Un alt aspect de care poți tine cont în alegerea apartamentului este etajul la care se află. Chiar dacă nu pare important, atunci când vei dori să faci modificări sau să schimbi mobilierul, vei vedea ca acest criteriu contează, totuși. Acum, însă poți alege locuințe în blocuri cu mai puține niveluri sau în care sunt două lifturi, astfel încât să îți poți extinde opțiunile. De asemenea, accesul la un loc de parcare poate fi un criteriu esențial in alegerea viitoarei tale case.

În concluzie, există mai multe tipuri de apartamente din care poți alege, în special atunci când urmărești să cumperi unul. Printre cele mai importante criterii de selecție sunt numărul de camere, compartimentarea și gradul de confort. Acestora li se adaugă și preferințele în ceea ce privește cartierul, dacă blocul în care se află este nou sau vechi, etajul și proximitatea de centrele tale de interes. Peste toate, însă, prețul este cel care va dicta cât de mult de apropii de locuință visurilor tale. Din fericire, însă, atunci când alegi Bucureștiul, ai o mulțime de opțiuni în ceea ce privește toate aspectele de mai sus. Așadar, nu îți rămâne decât puțină flexibilitate pentru a face cea mai bună alegere pentru tine și familia ta.